Przepis jest prosty i bardzo szybki do zrobienia.
Składniki:
- 1 czerwona papryka słodka
- 1 żółta papryka
- 1 duża cukinia lub kabaczek
- 1 mały pomidor
- mała główka cebuli
- 250 g mięsa mielonego
- 2 małe łyżeczki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek ( może być inny olej lub margaryna)
- mała miseczka żółtego sera ( startego na grubych oczkach)
- sól, pieprz do smaku ( można dodać również ostrą paprykę chili )
Cebulkę kroimy w grubszą kosteczkę podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy mięso mielone przyprawiamy do smaku. Kiedy mięso dobrze się usmaży dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidor i pokrojoną na ćwiartki o grubości ok 1 cm. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż cukinia będzie miękka, odkrywamy i po 5 minutach należy dodać przecier pomidorowy.
Jeżeli "sok" z warzyw nie odparował można zagęścić dodając mąkę lub inny zagęszczacz lub nawet dosypać ok 1/3 pomysł na gołąbki bez zawijania. Jeżeli jest smak za mało wyrazisty smak można dodać odrobinę czosnku mini knorr lub granulowanego. Na sam koniec dosypać ser żółty ciągle mieszając.
Po dodaniu sera kolor zrobi się jaśniejszy:) jeżeli ktoś nie przepada za serem może zrezygnować w tego składnika .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co o tym myślisz.