Nie ma nic lepszego niż domowy twaróg. Wszystkie kupne chowają się, nie maja tego smaku.
Składniki na duża porcję

- 3 kostki białego sera - 750 dag
- śmietana 30% może być 18%

- świeży szczypiorek i rzodkiewka
- sól do smaku

Ser wkładamy do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę i ugniatamy na papkę ja to robię widelcem. Jeżeli używasz 18% na taka ilość sera może pójść więcej śmietany bo nie może być twaróg za suchy. Szczypiorek i rzodkiewkę myjemy ( najlepiej kupować małe rzodkieweczki ponieważ nie są jak wata w środku i maja lepszy smak). Szczypiorek kroimy a rzodkiewkę przecinamy na pół lub ćwiartki i trzemy na tarce ( nie będą za grube). Dodajemy do sera mieszamy dokładnie i solimy do smaku. I tak mamy domowe bez żadnych konserwantów twaróg.
Nie robi się go długo więc nie ma problemu dla osób niedysponujące duża ilością wolnego czasu. Taki twaróg ma dużo białka potrzebnego dla naszego organizmu. O właściwościach białka napiszę w następnym poście
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co o tym myślisz.