Obserwatorzy

sobota, 8 października 2011

Ciasteczka księżycowe- Chińskie

      Ostatnio wzięło mnie na ciasteczka księżycowe. Po wystudzeniu placka należy wykrawać księżyce ale nie chciało mi się bawić w to więc pokroiłam inaczej, bo ja mam swój własny księżyc :D :D
 Składniki:
 4 całe jajka
 150 g cukru
 150 mąki
 150 g margaryny lub masła
 3 łyżki kakao ( można ominąć ciasteczka będą jasne)


 Można również dodać pokruszone orzechy.
1 łyżeczka proszku do pieczenia









1. Wbijamy całe jajka dodajemy cukier, wszystko dobrze ucieramy na puszystą masę
2. Rozgrzewamy masło w rondelku, jak się rozpuści dodajemy kakao mieszamy na jednolitą masę. Studzimy.
3. Do utartych jajek z cukrem dolewamy margarynę z kakaem. Dobrze wymieszać.
4. Przesiewamy mąkę mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Następnie dosypujemy do mieszanki.
5. Wykładamy papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w temp. 180 stopni przez 35-40 min.
6. Robimy polewę. Polewamy ciepłe ciasto. Czekamy aż wystygnie i wykrawamy księżyce.







  Są bardzo pyszne. Ciasteczka księżycowe piecze się w Chinach zawsze na jesień. Z orzechami smakują lepiej ale moja mama nie lubi orzechów. Jakbym wiedziała że pójdą w ciągu pięciu minut upiekłabym więcej. :) Uwielbiam piec ale sama stronię od słodyczy. Jeżeli chcecie poznać moją historię odchudzania czyli jak zgubiłam 40 kg piszcie to napiszę :)

4 komentarze:

Napisz co o tym myślisz.