
Podstawowy podział to:
- miód nektarowy
- miód spadziowy
- miód mieszany nektarowo spadziowy
Miód nektarowy
Ten typ miodu jest najbardziej znany i stosowany. Do jego produkcji pszczoła wykorzystuje nektar roślin kwitnących.
Smak miodów wytworzonych z nektaru zależy od rodzaju rośliny jaką pszczoły odwiedzają.
Smak miodów wytworzonych z nektaru zależy od rodzaju rośliny jaką pszczoły odwiedzają.
Miód spadziowy
Głównymi „dostarczycielami” spadzi są: świerki, jodły, sosny, modrzewie, dęby, klony, lipy, brzozy, buki, wierzby, głóg.
Ten typ miodu powstaje ze spadzi, czyli lepkiej wydzieliny występującej na niektórych drzewach i krzewach. Spadź jest wydzielana przez mszyce i czerwce wysysające soki z młodych pędów i liści roślin.
A więc maseczka miodowa jest bardzo prosta do wykonania. Łyżka stołowa miodu musi być przygrzana przez jakieś 10-20 sekund w mikrofali. UWAGA nie może być gorący należy poczekać aż przestygnie. Następnie pędzelkiem do maseczek lub palcami nakładamy na twarz szyję i dekolt. Po około 20 minutach dokładnie spłukać.
Skóra po takim zabiegu jest nawilżona, zmarszczki znikają oraz skóra jest jędrna. Polecam osobą borykającymi się z trądzikiem. Bardzo delikatnie złuszcza naskórek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co o tym myślisz.